Individuele begeleiding

GRIETKIN HOET

BEMIDDELING IN FAMILIEZAKEN

Individuele begeleding

Een scheiding is zeker één van de aangrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven


Door de buitenwereld wordt daar nochtans onvoldoende bij stilgestaan, terwijl dit bij andere rouwprocessen daarentegen wel met de nodige zorg gebeurt. Voor diegene die het verlies in een scheidingssituatie meemaakt verandert er zoveel, terwijl de omgeving slechts het topje van de ijsberg ziet.


In die kwetsbare situatie is begrip heel belangrijk. De steun van vrienden, familie en collega’s is zeker  belangrijk, maar niet altijd voldoende of effectief. Daarom kan het zinvol zijn om met  vragen over verlies en conflict en woede een gesprek te hebben met een deskundige.


De meeste gevoelens en emoties zijn immers herkenbaar en normaal in de scheidingscontext, maar het is veeleer de vraag hoe daarmee om te gaan.  Zo moet er vaak bewust moeite gedaan worden om niet alles te laten escaleren en in een uitzichtloze vechtsituatie te belanden.


En zelfs in een minder harmonieuze situatie, met een gerechtelijke scheidingsprocedure, is het zeker aangewezen om - naast de juridische adviezen van de advocaat – ook bijkomende  ondersteuning te krijgen.


 

Een individueel gesprek en begeleiding kan dus zowel vooraf gebeuren, als tijdens de gerechtelijke procedure of tenslotte ook na de officiële scheiding. Postrelationele rouw treedt immers vaak op wanneer  de  formele kant van de scheiding (snel) is afgerond.


Het uiteindelijke doel van de individuele steun is geleidelijk aan inzicht te krijgen in de eigen situatie, zodat het verwerkingsproces met de rouwervaring zinvol kan doorlopen worden. Dit inzicht is nodig voor iedereen die onmiskenbaar door een scheiding werd beschadigd.


In 2019 volgde ik hiervoor de 3daagse opleiding tot SCHIP-mediator, betreffende verlies, rouw en conflict bij echtscheiding bij Leoniek van der Maarel en Tineke Rodenburg (Nl).

Bemiddeling  in familiezaken :

ongetwijfeld de beste keuze wanneer er kinderen zijn

volledig wettelijk geregeld sedert 2005