Bemiddeling zorgt er voor dat twee mensen in relatieve verstandhouding uit elkaar kunnen gaan met een regeling die zoveel mogelijk tegemoet komt aan ieders specifieke noden en verlangens en die van hun kinderen.
De meeste mensen die gaan scheiden hebben weliswaar de intentie om hun scheiding goed te regelen, zeker voor hun kinderen. Maar ze onderschatten vaak dat een scheiding ook een ingewikkeld, emotioneel gebeuren is. Bovendien zijn zij meestal onvoldoende juridisch geïnformeerd.
Bemiddelingsgesprekken kunnen dan een goede hulp zijn om tot een evenwichtige regeling te komen. Een goede scheidingsovereenkomst is immers maatwerk.
Bij een vrijwillige bemiddeling (buitengerechtelijke) start het eerste gesprek normaal met beide personen samen.
Bij een gerechtelijke bemiddeling daarentegen wordt er gestart met twee afzonderlijke gesprekken alvorens samen te zitten.
Sowieso is er bij elk gesprek altijd sprake van geheimhouding, vrijwillig engagement van beide partijen, inzet van iedereen en neutraliteit van de mediator.
Als juriste en erkend bemiddelaar, kan ik tot slot elke gemaakte overeenkomst neerschrijven in een overeenkomst tot echtscheiding of in een ouderschapsakkoord. De homologatiebeschikking die nadien volgt heeft de gevolgen van een vonnis, in de zin van artikel 1043 Ger. W.
ongetwijfeld de beste keuze wanneer er kinderen zijn
volledig wettelijk geregeld sedert 2005
Copyright © Alle rechten voorbehouden