Bemiddelingsgesprekken kunnen een onmisbare hulp zijn bij het regelen van een scheiding (huwelijk of wettelijke samenwoning) of bij het herorganiseren van het ouderschap.
De meeste mensen die gaan scheiden hebben weliswaar de intentie om hun scheiding goed regelen, zeker voor hun kinderen. Maar ze onderschatten hierbij dat een scheiding ook een ingewikkeld, emotioneel proces is. Daarom is de kans zeer reëel dat – ondanks die goede intenties - de sfeer tussen de voormalige partners later wel kan verharden. En dan moet er soms heel veel moeite gedaan worden om niet ongewild in het vechtcircuit te belanden.
Beide ouders of ex-partners zitten immers na jaren teveel verweven in hun eigen terugkerend communicatiepatroon, dat vaak destructief is bij verschillende belangen, zodat zij er zonder hulp van een derde niet meer in slagen om nog tot een gewoon gesprek te komen.
Bovendien zijn zij meestal onvoldoende geïnformeerd en moeten ze zich behelpen met enkele algemene voorbeelden van scheidingsovereenkomsten, zonder dat iemand hun mogelijkheden aanreikt voor hun eigen unieke leefwereld. Een goede scheidingsovereenkomst is immers maatwerk.
Bemiddeling zorgt er dus voor dat een voormalig koppel uiteindelijk kan uit elkaar gaan met een oplossing, die zoveel mogelijk tegemoet komt aan hun specifieke noden en verlangens en die van hun kinderen.
Bemiddeling in familiezaken :
ongetwijfeld de beste keuze wanneer er kinderen zijn
volledig wettelijk geregeld sedert 2005